Повернутися назад

Шумозахисні склопакети

Всі виробники пластикового профілю для вікон турбуються про його звукоізолюючі властивості. Для цього крім декількох камер вони комплектують свої віконні системи гумовими ущільнювачами, що забезпечують герметичність та захист від звукових хвиль. Але всі ці заходи втрачають сенс, якщо встановлений в профілі склопакет не захищає від шуму.

Основне джерело шуму в місті - це наземний транспорт та залізні дороги, що проходять по його території. Однак навіть п'ять років тому машин в містах було значно менше, ніж зараз, і вуличний шум став на кілька децибел гучніше. Якщо в цифрах збільшення гучності з 75 до 80 дБ здається незначним, то для людського вуха ця різниця дуже суттєва.
Зараз розроблено декілька способів підвищення звукоізолюючих якостей вікна. Найпростіший спосіб це збільшення кількості скла в склопакеті. Кожне додаткове скло це нова перепона на шляху вуличного шуму. Камери між склом ще більше сприяють його зменшенню. Однак, якщо поставити кілька стекол однакової товщини та на рівній відстані, під впливом звукової хвилі в них виникає резонанс, та ефективність захисту знижується. Тому доводиться вдаватися до інших заходів.

Збільшення товщини скла, особливо зовнішнього, дуже добре підвищує звукоізоляцію. Разом з товщиною збільшується його вага та склу в меншій мірі передаються звукові вібрації. При цьому різниця в товщині зовнішнього і внутрішнього скла повинна бути не менше 30%. Це значить, що якщо всередині встановлено скло 4 мм, то зовні має бути 6 мм. Частота власних коливань у цих стекол розрізняється, тому ймовірність того, що вони будуть резонувати дуже мала

Ще одна міра підвищення звукоізоляції склопакета - зміна ширини камер. З кожним додатковим міліметром повітряний прошарок все краще захищає від проникнення небажаних звуків. Різна ширина камер в двокамерному склопакеті, так само як і у випадку з товщиною скла, перешкоджає виникненню резонансу.

Нанесення полімерних плівок, або використання триплекса, безпечного скла з прошарком із спеціальної смоли, теж відмінно позначається на звукоізоляції вікна. Скло стає важче і товще, а шар плівки або смоли допомагає гасити вібрації, що виникають під дією звукових хвиль.

Використання деяких цих заходів окремо або в комплексі допоможе вам підвищити комфортність вашого житла, позбавити від сторонніх шумів, які заважають і під час роботи, і під час відпочинку.